Sajt "Fotopres" je neprofitni projekat pokrenut od strane Agencije Mindstorming iz Kule koja je ujedno i izdavač Portala "Naše Mesto". Cilj ovog projekta je da medijima, novinarima i svim pojedincima i udruženjima kojima je to potrebno, pruži besplatne autorske fotografije koje se mogu koristiti pod licencom "Autorstvo - Deliti pod istim uslovima - (CC BY-SA) (ili pod nekom drugom CC licencom, ukoliko je to drugačije naznačeno).

Kršenje autorskih prava je ozbiljno krivično delo koje za sobom povlači velike novčane kazne. Mediji, ali i pojedinci, pogotovo ako su tek ušli u svet novinarstva, nisu svesni problema i nisu upoznati sa pravilima o upotrebi fotografija u medijima. Korišćenje samo jedne fotografije bez dozvole autora vam može naneti veliku štetu. Prema tome, veoma je važno poznavati Zakon o autorskim i srodnim pravima, a isto tako, važno je biti upoznat sa proverenim metodama i pravilima kako koristiti fotografije u medijima.

Što se proverenih metoda tiče, jedno rešenje je da ukoliko želite da objavite neku fotografije, potrebno je da dobijete pisanu dozvolu od autora fotografije. Drugo rešenje je upotreba besplatnih fotografija, što je i glavna tema ovog projekta.

Sajt "Fotopres" je zapravo baza autorskih fotografija koje možete potpuno besplatno koristiti za svoje potrebe. Ovde nije reč o profesionalnim umetničkim fotografijama koje imaju neku estetsku vrednost, ovde je reč o običnim fotografijama iz svakodnevice koje se mogu koristiti uz medijski sadržaj ili u bilo koju drugu svrhu. Jednostavno rečeno, ukoliko vam treba fotografija zgrade Mesne zajednice Savino Selo ili fotografija osigurača ako pišete o isključenju struje, ovde ih možete pronaći i besplatno preuzeti.

U bazi se trenutno nalazi nešto više od 200 fotografija koje su zbog lakše pretrage uredno kategorisane i označene. Pošto je sajt pokrenut iz Kule, tako su i fotografije vezane uglavnom za Kulu i okolna mesta. Vremeno će se broj fotografija povećavati, a za taj posao su potrebni i autori iz drugih mesta u Srbiji koji će dobrovoljno, putem sajta "Fotopres" besplatno ustupiti svoje fotografije za potrebe drugih kolega iz sveta medija.